Z obawy przed rozprzestrzenianiem się wirusa ASF i wprowadzeniem wiążących się z tym ograniczeń producenci mięsa wieprzowego często rezygnują z prowadzenia hodowli. Populacja trzody chlewnej maleje, a obecna sytuacja nie sprzyja odbudowie pogłowia świń w Polsce. Producenci mięsa wieprzowego oczekują stabilnych warunków dla swojej działalności co w obecnej sytuacji oznacza przede wszystkim skuteczną walkę z ASF. Przez realizację projektu chcemy wesprzeć ich potrzeby w zakresie bioasekuracji, co pozwoli utrzymać produkcję i zwiększyć poczucie bezpieczeństwa konsumentów. Posiadana wiedza i doświadczenie specjalistów z danego zakresu pomoże nam zbudować właściwy odbiór problemu oraz zmobilizować wszystkie zainteresowane grupy do działań bioasekuracyjnych.
Sposobem na uchronienie gospodarstw przed rozprzestrzenianiem się wirusa jak i podtrzymania konsumenckiego zaufania do wytwarzanego w Polsce zdrowego i smacznego mięsa jest potrzeba informowania i edukowania hodowców trzody chlewnej w zakresie bioasekuracji gospodarstw tak, aby Polska uporała się jak najszybciej z tym problemem.
W najbliższym czasie udostępnimy Państwu internetową platformę edukacyjną, na której zamieścimy multimedialne materiały szkoleniowe, aktualne informacje, wypowiedzi ekspertów i wiele innych. Nasze artykuły znajdziecie w prasie branżowej, a wszystkich posiadaczy konta na platformie społecznościowej Facebook zapraszamy do śledzenia naszej strony, gdzie cyklicznie będziemy zamieszczać najciekawsze materiały. Pierwsze 400 osób, które ukończy nasze internetowe szkolenie otrzyma pakiety bioasekuracyjne.
Śledźcie naszą stronę, ponieważ niebawem zamieścimy program oraz szczegółowe informacje na temat szkolenia.
Serdecznie zapraszamy do udziału w szkoleniu.
Link do platformy szkoleniowej: https://asf.innowatorzywsi.pl