Polska jest liderem w produkcji drobiu w UE i czwartym producentem na świecie. Sukces opiera się nie tylko na przewadze cenowej i szerokiej ofercie wszystkich rodzajów mięsa drobiowego, ale także na wyjątkowej jakości i smaku, najwyższym poziomie bezpieczeństwa żywieniowego i zdrowotnego gwarantowanego przez rygorystyczne przestrzeganie przepisów UE, otwartość na specjalne potrzeb partnerów handlowych.
Dbałość o najwyższą jakość i bezpieczeństwo u polskich producentów zaczyna się już od ziarna na polu, a nadzór nad całym procesem – od przetwórni pasz, wylęgarni, kurników, ubojni po zakłady przetwórstwa, transport i magazynowanie – kończy się, gdy gotowy produkt trafia na stół. Integracja pionowa łańcucha produkcji pozwala na obniżenie kosztów, ale co ważniejsze, najwięksi polscy producenci mogą dzięki niej eksportować na najbardziej wymagające rynki zagraniczne. Spełniają nie tylko warunki zapisane w prawie unijnym, ale też bez problemu przechodzą rygorystyczne audyty międzynarodowych organizacji (BRC, IFS), także te, dotyczące dobrostanu ptaków. To właśnie jakość sprawia, że Polska jest liderem wśród producentów mięsa drobiowego w UE od 2014 roku. Obecnie produkujemy około 3 mln ton mięsa drobiowego, z czego ponad 1,5 mln trafia na eksport.
Polska branża drobiarska:
- Polska jest od lat numerem 1 wśród producentów mięsa drobiowego w UE;
- Polskie zakłady przetwórstwa mięsa drobiowego są obecnie uznawane za jedne z najnowocześniejszych w UE, a konkurencyjność polskiej branży drobiarskiej w relacji do innych państw UE systematycznie rośnie;
- 20 % unijnej produkcji mięsa i podrobów drobiowych należało do Polski;
- Ponad 1,6 mln ton wyniósł wolumen eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski;
- Blisko 3,2 mld euro to wartość eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski;
- Jesteśmy drugim eksporterem mięsa drobiowego w handlu wewnątrzunijnym, do państw członkowskich UE trafiło 72% całego eksportu polskich produktów drobiarskich.
Polscy producenci mięsa drobiowego elastycznie dopasowują oferty do oczekiwań i potrzeb poszczególnych odbiorców. Oferują bogatą gamę produktów w różnych wersjach przetworzenia, także „convenience food” czy produkty mrożone, a także z uboju halal.
Stowarzyszenie Innowatorów Wsi jest oficjalnym przedstawicielem polskich przetwórców i eksporterów drobiu w Tanzanii. Wszelkie pytania i oferty proszę kierować na adres Stowarzyszenia:
Stowarzyszenie Innowatorów Wsi
Waliszewice 19
98-215 Goszczanów, Poland
Mail: kontakt@innowatorzywsi.pl
Tel. + 48 605 480 560
Podczas Targów Food&Kitchen Tanzania 2023 zapraszamy na stoisko nr B132A na którym będą czekali nasi eksperci.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego