Trwają przygotowania do Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu, który odbędzie się w dniach 2-3 września 2023 w Uniejowie. Będzie to pierwsze takie wydarzenie dla branży drobiarskiej, gwarantujące międzynarodowy zasięg, dostęp do eksperckiej wiedzy i nowych kontaktów biznesowych, a także dające szansę, by pochwalić się swoimi sukcesami oraz jakością produktów szerokiemu gronu odbiorców.
Wydarzenie przygotowywane przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi adresowane jest zarówno do hodowców i przetwórców mięsa drobiowego, jak i do konsumentów. Dlatego program Festiwalu łączy aspekty branżowe – wiedzę, kontakty biznesowe – i promocyjne z atrakcjami dla odwiedzających.
Harmonogram pierwszego dnia Festiwalu wypełni konferencja branżowa z udziałem krajowych ekspertów, panele i dyskusje. Uczestnictwo w niej pomoże zdobyć cenną wiedzę, niezbędną dla dalszego rozwoju ferm w obliczu wyzwań globalnego rynku. Natomiast wieczorne wydarzenia towarzyszące konferencji będą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania cennych kontaktów w swobodnej atmosferze.
Celem Festiwalu jest także podnoszenie świadomości polskich konsumentów na temat walorów i jakości mięsa drobiowego, tak by przyczynić się do wzrostu jego spożycia na rynku krajowym. Okazją do realizacji tego celu będzie drugi dzień Festiwalu, którego program przyjmie formę imprezy plenerowej z udziałem tysięcy odwiedzających. W programie: prezentacje wystawców promujących swoje produkty i Kół Gospodyń Wiejskich, które pod okiem uznanych szefów kuchni i mistrzów w przygotowywaniu mięs – braci Budnik – pochwalą się swoimi umiejętnościami kulinarnymi w łączeniu tradycyjnych przepisów z nowoczesnymi trendami. Nie zabraknie przestrzeni do degustacji, prezentacji maszyn i urządzeń, rodzinnej strefy z atrakcjami dla najmłodszych, a także zabawy przy muzyce. Na festiwalowej scenie wystąpią Kombii, FEEL i Papa D.
- WARUNKI UDZIAŁU:
- Konferencja – aby wziąć udział w konferencji (2 września) należy wypełnić formularz zgłoszeniowy: www.festiwaldrobiu.pl/formularz-zgloszeniowy. Liczba miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń.
- Strefa wystawców – zapraszamy do współtworzenia strefy wystawienniczej w drugim dniu Festiwalu (3 września). Zapewniamy potrzebną powierzchnię, przyłącza i promocję wydarzenia. Szczegóły i regulamin dla wystawców: www.festiwaldrobiu.pl/wystawcy
- Konkurs dla KGW konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich (3 września) to szansa na cenne nagrody. Szczegółowe warunki udziału dostępne na www.festiwaldrobiu.pl/konkurs-kulinarny
Festiwal odbędzie się w Uniejowie (ul. Termalna 1). Dla festiwalowej publiczności wstęp na wydarzenie jest wolny.
Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.