Stowarzyszenie Innowatorów Wsi w ramach realizowanego Projektu w sobotę 4 lipca br. zorganizowało w centrum handlowym Port Łódź event promujący polską wieprzowinę. W trakcie wydarzenia odbyły się pokazy kulinarne, które przeprowadził znany kucharz między innymi z programu Hell’s Kitchen-Piekielna Kuchnia – Pan Bartosz Brogowski. Na scenie została przygotowana przystawka – boczek smażony podany na rukoli w towarzystwie duszonego pora oraz danie główne – polędwiczka po flamandzku. Ponadto na terenie patio zostały usytuowane punkty gastronomiczne, z których wydawane były do degustacji wędliny, podroby i kiełbasy przygotowane z najwyższej jakości wieprzowiny. Podczas eventu uczestnicy mieli okazję wziąć udział w licznych konkursach dotyczących wiedzy na temat mięsa wieprzowego i wygrać cenne nagrody. Wydarzenie spotkało się z dużym zainteresowaniem klientów Portu Łódź, którzy degustowali przygotowane potrawy w przerwach między zakupami.
Uzupełnieniem eventu była konferencja „Mięso wieprzowe – potrzeby i oczekiwania grupy HoReCa”, która odbyła się 7 lipca br. w Zespole Szkół Salezjańskich w Łodzi. Podczas spotkania głos zabrali eksperci: Michał Walczak, Maciej Woropaj, Joanna Ptasińska oraz Wojciech Petera. Gościem konferencji był Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddziału terenowego w Łodzi Pan Marek Sarwa, który przybliżył wszystkim zebranym temat używania znaku „Produkt polski”. Konferencja była transmitowana on-line za pośrednictwem Facebook’a.
Zadanie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Bądź na bieżąco ze wszystkimi nowościami dotyczącymi podejmowanych przez nas działań!
Polub nasz profil na Facebooku – Stowarzyszenie Innowatorów Wsi.
Subskrybuj nasz kanał na YouTube – Innowatorzy Wsi.